به گزارش مشرق، احمد توکلی در چهارمین همایش دیدبان عدالت و شفافیت که ظهر امروز در پژوهشکده علامه طباطبایی برگزار شد، ضمن تبریک هفته وحدت و تأکید بر لزوم مبارزه با فساد و مفسدان اظهار داشت: در ابتدای کلام سؤالی پیش میآید که ما میخواهیم با فساد مبارزه کنیم یا مفسد؟ باید بگویم که فساد در ساختارها وجود دارد، برخی از فسادها مثل رشوه و تبانی در دولت جرم است، اما برخی از فسادها سیاستهای دولت و شاید قانون غلط است و این جرم یقه سفیدهاست.
وی با بیان اینکه بسیاری از فسادها بر اثر ناآگاهی و عدم شناخت است، افزود: یک جامعهشناس آمریکایی در همایشی در دهه 1990 میلادی گفته که کسانی هستند با قلم جرمی را صورت میدهند، به عنوان مثال در کشور خودمان یک مدیر بانک با یک وام یک هزار میلیاردی موافقت میکند و با هزار وام یک میلیونی مخالفت میکند جرم انجام داده است، چرا که زمینههای بیکاری، افسردگی جوانان، فقر و کودکان خیابانی ایجاد کرده است.
بیشتر بخوانید:
احمد توکلی: تعجب میکنم که چرا جهانگیری خبر غیرموثقی را مطرح کرده
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به اینکه کسی که در خیابان دزدی میکند مجرم بوده چرا که همه او را دیدهاند و جرم واضح انجام داده است، گفت: فساد در جایی که ساختارهای غلط و عدم شفافیت وجود نداشته باشد افزایش پیدا میکند، امر به معروف و نهی از منکر در این زمینه بسیار مهم بوده و از اوجب واجبات در عرصه شفافیت و عدالت است.
وی با تأکید بر اینکه حیفومیل بیتالمال بد بوده و نوعی فساد تلقی میشود، ادامه داد: تعارض منافع نیز نوعی فساد به شمار میآید، کسی که در موقعیتی قرار دارد باید به نفع جامعه حرکت کند و اگر به نفع خودش عمل کند فساد صورت گرفته و باید با او مبارزه شود.
توکلی عنوان کرد: رئیس جمهور گفت که ما به شفافیت اعتقاد داریم و چند لایحه شفافیت و مبارزه با فساد که تقدیم مجلس کردهایم، آیا دولت در عمل نیز به شفافیت عمل کرده است؟ در قانون 29 برنامه ششم توسعه که تأکید بر شفافیت اموال و دارایی مسئولان دارد آیا اجرا کرده است؟ چرا این قانون اجرا نمیشود تا همه از رئیس جمهور تا رئیس یک اداره در فلان نقطه دور افتاده کشور زیر ذره بین بروند؟.
رئیس دیدهبان شفافیت و عدالت ادامه داد: اینکه رئیس جمهور میگویند فساد بدتر از مفسد بوده درست است، چرا که سیاستهای غلط هم میتواند فسادزا باشد، بهعنوانمثال مسئله ارز که کشور را تا الان به بحران کشانده است. در سیاستهای ارزی دو راهحل به کار میرود یا ارز تزریق میکنند و یا متقاضی ارز را کم میکنند.
نماینده سابق مجلس شورای اسلامی با اشاره به بحرانهای ارزی دی ماه 96 خاطرنشان کرد: در آبان 96 تلفنی به معاون اول رئیسجمهور زدم و گفتم که از مرداد ارز گران شده و ایشان گفتند که یک جلسه با هم داشته باشیم، در آن جلسه بهعلاوه بنده چند اقتصاددان لیبرال نیز حضور داشتند و بحث کنترل بازار ارز و متعادل کردن تقاضا مطرح شد، اما در دیماه گفتند که هر چقدر ارز بخواهید با قیمت 4200 تومان وجود دارد، اگر هر مقدار ارز وجود داشت پس چرا بحران ارزی و دلاری در کشور به وجود آمد؟
وی با اشاره به آمار کارخانههای تعطیلشده و تعداد افراد بیکار شده، افزود: 35 میلیارد دلار ارز مداخلهای و 18 میلیارد دلار زمانی که به شرکتها و افراد مختلف به شکل غیراصولی دلار تخصیص داده شد به باد رفت. فساد یعنی با یک تصمیم غلط ملاکین، صاحبان طلا و جنس یکباره در یک شب اموالشان 3 برابر میشود و کسانی که ثروت ریالی دارند اموالشان یکسوم میشود.
توکلی با انتقاد از رئیس سابق بانک مرکزی، گفت: عراقچی یک نامه به سیف مینویسد که ارز ما بیهوده به باد میرود و پس از آن سیف همان نامه را بهعلاوه نامه خودش به رئیسجمهور ابلاغ میکند اما رئیس جمهور میگوید بحران ارز نداریم، عراقچی گفته این کار غلط است اما رئیسش به آن فرمان داده است که کار غلط را انجام بدهد، عراقچی یک زیر دست بوده و اما سیف که رئیس بانک مرکزی بوده باید محاکمه شود.
وی رشد نقدینگی در کشور را چهار برابر بیان کرد و گفت: ما قبل از بحران ارز 11 میلیون حاشیهنشین داشتیم اما حالا شاید این مقدار به 15 میلیون رسیده باشد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: برخی سیاستهای دولت فسادزاست، چراکه استبداد رأی وجود داشته و دولت میخواهد با دو لایحه ضدفساد خود را ضدفساد نشان دهد اما اینطور نمیشود، در سالهای 85 و 86 زمانی که احمدینژاد را مجاب کردیم که کارت سوخت را اجرایی کرد ماهی 10 میلیون لیتر بنزین و تقریباً سالی 12 میلیارد دلار سود به همراه داشت.
وی با بیان اینکه بعد از برداشت کارت سوخت این 12 میلیارد از جیب ملت رفت، افزود: البته این پولها گم نمیشود و در جیبهای خاص میرود، مفسدین اژدهای هفت سر هستند و نمیگذارند این قوانین ضد فساد اجرا شود، چه کسانی نمیگذارند که قانون شفافیت اجرا شود؟
توکلی با انتقاد از اظهارات چند روز گذشته رئیسجمهور، گفت: آقای روحانی حرف درستی زد، اما باید با شفافیت جلوگیری از فسادهای خود دولت شود و اگر جلوگیری از مفسد نشود راه فساد باز میماند، ما الان در حال مجاهدت هستیم، هیچ چیز مانند فساد نمیتواند کشور را ساقط کند، کسانی که حاضر نیستند اسلام را گوشهنشین ببینند باید با فساد و مفسدین مبارزه کند.